Guide för att färga en ratt

Uppdaterad den
Guide för att färga en ratt

Här går vi igenom steg-för-steg hur man går tillväga när man ska bättra på färgen, eller helt färga om en sliten läderratt. Till vår hjälp har vi det rattinfärgningskit som vi satt ihop. Det innehåller det som behövs för att göra en snygg och hållbar infärgning av en bilratt.

Ratten är den inredningsdetalj som ofta slits mest i en bil, eftersom bilens förare sitter och gnider på den mest hela tiden. Förutom "vanligt" slitage från friktionen som uppstår när händerna glider över rattens yta, så bryter smuts och fett från händerna ner lädrets finish, och till slut har rattens ytfinish slitits bort. Därefter dröjer det inte länge innan även den underliggande färgen börjar försvinna. 

En ratt får dessutom ofta skador från ringar och naglar, en annan vanlig skada uppstår när man sätter sig i bilen med tändningsnyckeln i högsta hugg. Det är lätt hänt att man drar den över ratten, och vips, så har man en liten reva i rattens läder.

Men allt detta går ganska enkelt att fixa till med vårt rattinfärgningskit, eventuellt kompletterat med läderspackel, till exempel FC Heavy Filler.

Steg 1 - Rengöring och preparering:  Börja med att göra en ordentlig rengöring med läderrengöringsmedlet Viper Polyclean. Därefter slipas ojämnheter bort så gott det går med den bifogade slipduken. Tvätta av ratten med Viper Ultra Prep.  Det avlägsnar gammalt fett och vax och är viktigt för att få bort alla fetter och annat från händer som hållt i ratten genom åren. Detta är ett mycket viktigt moment, eftersom färgen fäster dåligt på smuts, fett och dylikt.

Efter rengöring och prep kan man vid behov fylla repor och andra skador med läderspackel, och slipa tills ytan blir jämn. Mindre krackeleringar och skador kan man fylla med Leather Binder läderförstärkare. Med Binder går det även att bygga upp ett ntt ytskikt om ratten är mycket sliten.

Steg 2 - Infärgning: Nu är det dags att lägga på läderfärg på ratten. Om det sitter kvar på sin plats i bilen bör du göra en noggrann maskering av detaljer som inte ska färgas. 

 Har man tillgång till en airbrush kan man använda den, men det går bra att enbart svampa på färgen. Om man använder svamp är det extra viktigt att det får torka ordentligt mellan färglagren (använd en hårfön till att snabba upp torkprocessen). Första lagret av färg masseras in, därefter "duttar" man på färgen med svampen. Två, tre lager färg brukar bli bra.

Steg 3 - Försegla färgen med Top Coat: När du är nöjd med infärgningen är det dags att försegla färgen med en ytfinish, Viper Top Coat. I finishen har vi tillsatt härdare SafeLink för att rattens ytskikt ska bli extra motståndskraftigt mot slitage. Även TopCoaten påförst med svamp i tunna lager (eller airbrush om tillgång finns). 

Efter att första lagret med finish torkat, sätt dig och känn över rattens yta med händerna om du kan hitta några ojämnheter, exempelvis dammkorn eller annat. Detta kan vara mycket irriterande om de inte avlägsnas, ratten ska vara jämn och slät. Använd ett fint slippapper (t.ex med finhetsgrad 1000) för att försiktigt slipa ner alla irritationsmoment. Lägg därefter på ytterligare ett par lager av finish.

Nu är ratten färdig! Ta försiktig av maskering. Låt torka några timmar, helst över natten, innan du använder bilen. När det gått ett par dagar rekommenderar vi att ni lägger på en skyddskräm på ratten, den skyddar både mot nedsmutsning och slitage.

 

Uppdaterad den

Lämna en kommentar

Subheading

Heading

Some description