Guide för att laga hål och revor i läder
Vi ska genom att laga revan i skinnsoffan nedan visa hur man går tillväga för att reparera en reva/hål i läder. Det som behövs för en snygg reparation är Läderspecialistens kit för reparation av läder, samt Läderfärg och Ytfinish, alt. Litet kit för infärgning av Läder. Produkterna finns längst ner på sidan, eller under respektive kategori till vänster.
Börja alltid med en ordentlig rengöring av lädret. Produkterna som används för att reparera och färga in läder fäster mindre bra på smuts, gammalt vax, mm. Om det är ett stort område som ska färgas in efter lagningen så behöver man även rengöra lädrets yta med Leather Prep (gäller ej anilin och semi-anilin) och Alcohol Cleaner. Detta behövs inte om det endast är en liten yta som ska färgas in efteråt.
Så här ser soffdynan ut före reparationen. Den har fått en reva mitt på, och om lädret lagas finns stor risk att hålet förstoras ytterligare.
Steg 1: Använd en skalpell eller en riktigt vass sax till att trimma kanterna på revan. Detta för att få bort ”fnasorna” och få skarpare kanter, vilket innebär att lagningen blir bättre.
Steg 2: Klipp till en förstärkningsduk i lagom storlek. Den ska täcka ett område på ca 2 cm runt om hålet i lädret. Använd en pincett eller spackelspade/palettkniv för att föra in förstärkningsduken under lädret, så att det ligger jämnt fördelad under hålet.
För att underlätta att få duken på rätt plats kan man sätta ett streck mitt på duken med en tuschpenna, när duken är på rätt plats syns strecket mitt i hålet. Försäkra er om att förstärkningsduken inte veckas eller korvar sig, den måste ligga helt slätt mot undersidan av lädret.
Steg 3: För med hjälp av palettkniven in läderlim mellan undersidan av lädret och förstärkningsduken. Ta lite läderlim på ovansidan av palettkniven, tryck försiktigt på ena sidan av revan och för in kniven försiktigt mellan lädret och förstärkningsduken. När du trycker på motsatt sida håller du samtidigt förstärkningsduken på plats, men var ändå försiktigt så att duken inte ändrar läge eller veckar sig. Tryck spaden mot undersidan av lädret och dra ut den så att limmet fastnar på lädrets undersida. Upprepa runt om hela revan. När detta är gjort, tryck försiktigt på lädret så att det pressas mot förstärkningsduken. Se till att det är jämnt och att, om det är en reva och inte ett hål, revan sluter tätt. Låt torka innan nästa moment.
Detta är i princip det viktigaste momentet i hela lagningen av lädret. Förstärkningsduken förhindrar att hålet går upp igen om lädret runt omkring utsätts för stress, ex. om någon ställer sig på ett knä bredvid hålet.
Steg 4: Lägg i läderspackel i revan/hålet. Spacklet fyller upp och ger en jämn yta. Lägg först på ett lager, var noggrann så att det endast är i revan/hålet som spacklet hamnar, fyller man även igen den omkringliggande strukturen kommer man få en slätare yta runt hålet i lädret som lätt fångar ögats uppmärksamhet. Låt läderspacklet torka, det går att snabba upp torkprocessen med en hårfön.
Eftersom läderspacklet är vattenbaserat kommer det att sjunka en aning när det torkar. Därför behövs detta moment upprepas i flera tunna lager tills revan/hålet är helt i nivå med det omkringliggande lädret. Låt spacklet torka mellan varje lager.
Skulle det vara så att det inte är helt jämnt efter det sista lagret av spackel påförts, går det att slipa försiktigt på ytan med ett fint slippapper. Var säker på att läderspacklet är torrt innan slipning.
Steg 5: Färga in reparationen med läderfärg. När spacklet är helt torrt, se till att eventuella sliprester är ordentligt avtorkade. Tag därefter läderfärg på en svamp och ”dutta” försiktigt på över den reparerade skadan och det närliggande området, så att det smälter in på det omgivande lädret. Låt torka (går att snabba upp torkprocessen med en hårfön), lägg på ytterligare lager av läderfärg tills ni är nöjda med resultatet.
Steg 6: När lädret är färgat så att det täcker som det ska, samt torkat ordentligt, är det dags för det sista momentet i reparationen; applicering av ytfinish, Leather Finish. Detta görs på samma sätt som med läderfärgen i steg 5, med en svamp (självklart går det bra att påföra både färg och finish med en airbrush om det finns tillgängligt).
Lägg på 2-3 lager av ytfinish ovanpå läderfärgen för att försegla färgen och försäkra om en slitstark yta med rätt glans. Låt torka mellan varje lager, torkprocessen kan snabbas upp med en hårfön. Om man tillsätter härdare Cross Linker Eco i ytfinishen så ökas slitstyrkan ytterligare. Ett tips är att slipa hela den färgade ytan efter första lagret av finish torkat. Torka av slipdammet och lägge på ytterliggare ett eller två lager finish. Avslipningen gör att den strävhet som kan uppkomma vid infärgningen, samt dammpartiklar och annat som fastnat i läderfärgen, försvinner och man får en len och mjuk ytfinish.
Färdigt!
Före Efter