Vad är ByCast-Läder?
Vi får en hel del samtal från kunder som har köpt möbler i Bycast-läder, eller PU läder som det ibland kallas, och som har fått problem med dessa. Vanliga problem med Bycast-läder är att ytan bubblar sig, flagar, spricker i veck eller att ytan blivit klibbig. En gemensam nämnare dessa kunder ofta har är att de inte har en riktigt klar bild för sig vad Bycast läder egentligen är, de vet bara att de köpt en soffa i ”äkta läder”. Det är bara delvis sant.
Vad är Bycast-läder?
Kärnan i Bycast är mycket riktigt läder, men oftast det billigaste ”spaltlädret”, den del som blir över när man tagit den finaste delen av kons hud till att tillverka exempelvis anilinläder av hög kvalitet. Eftersom detta läder har så dålig kvalitet att det i sig självt inte duger till möbeltillverkning, har man kommit på att man kan ”förädla” lädret genom att laminera en yta i polyuretanplast, PU, ovanpå lädret. I denna yta präglas ett lädermönster, och det ges ofta en färg som imiterar de färgskiftningar som obehandlat läder har, vilket ger lädret ett exklusivt utseende.
Många som köpt möbler i Bycast-läder vet inte om detta, de har helt missat att lädret i Bycast har en laminerad, präglad yta i plast. Hur kommer detta sig? En stor orsak är att försäljarna av möbler i Bycast undanhåller denna information, eller helt enkelt lindar in den i termer som ”slitstark och oöm ytfinish”, och dessutom utlovar en lång livslängd. Detta är delvis falsk information. Det är sant att ytan är slitstark och oöm, men bara till en viss gräns. Om Bycast-lädret inte rengörs ofta och med jämna mellanrum, bryts den laminerade ytan ner ganska snabbt, vi har kunder som ringt in till oss som har Bycastsoffor som inte är äldre än två-tre år och där ytlagret redan börjat spricka. Ofta står möbelförsäljaren helt oförstående och menar att detta beror på att köparen behandlat ”lädret” fel eller oaktsamt. Sällan får kunden rätt att byta eller häva köpet.
Vad är orsaken till att Bycastläder blir dåligt?
Det som orsakar att plastytan far illa är i första hand en kombination av smuts, fett från matlagning, värme, hudkrämer, hårvårdsprodukter, fett från människans hud, solljus, fukt och vanligt slitage.
Men det är inte bara behandlingen av ytskiktet som spelar roll. Det spaltläder av sämre kvalitet som används vid tillverkningen av Bycast har ofta mindre elasticitet än läder av hög kvalitet, vilket leder till att det spricker mycket lättare än exempelvis mjukt anilinläder. Och att smörja in lädret med mjukgörande balsam för att motverka detta hjälper föga, det ligger ju en plastfilm ovanpå lädret som effektivt hindrar balsamet att tränga igenom.
Vad är det som händer med Bycast-läder?
När Bycastlädrets yta blir sliten efter några år så kan plastytan börja flaga, bubbla sig eller spricka i veck som bildas när man sitter. Plastskiktet kan också lösas upp och bli klibbigt.
Har det väl börjat spricka och flaga så finns det dessvärre inte mycket man kan göra, har plasten börjat lossna kommer den förmodligen att fortsätta med detta. Även om man försöker försegla de områden som börjat flaga med exempelvis ytfinish, så finns stor risk att ytskiktet fortsätter lossna både under den nya finishen och på andra ställen.
Har ytan börjat klibba kan man lägga på ny ytfinish ovanpå det klibbiga ytskiktet, men problemet är att få rent den gamla ytan. Ofta har det fastnat smutspartiklar, hår, trådar från kuddar/filtar/kläder, mm, i den klibbiga ytan, och att avlägsna detta innan man lägger på en ny ytfinish är mycket svårt.
Vad kan man då göra?
Det går att förlänga livslängden på möbler tillverkade i Bycast-läder genom att från första stund regelbundet göra rent ytan ordentligt, avlägsna all smuts och avlagringar som ligger och fräter på lädrets ytskikt. Låt inte en soffa stå framför ett fönster och exponeras för solljus och värme. Försök hålla en jämn temperatur, även värmeväxlingar tär på plasten. En kall och fuktig vinter i exempelvis en sommarstuga är heller inte den bästa miljön att förvara möbler i Bycast.
Vi har ett bra rengöringsmedel för Bycast-läder, Viper Polyclean Läder & Vinylrengöring.
Om det gått så långt att ytskiktet börjat spricka eller fått andra skador, försök i första hand att reklamera möbeln där ni köpt den. Stå på er, ni har rätt, säljaren har sålt en produkt som inte håller måttet och bör stå till svars för detta.
Om det inte skulle hjälpa, eller det helt enkelt gått för lång tid för att man ska kunna reklamera, så är det inte mycket man kan göra. En snygg filt förlänger livslängden några år, men sedan är det tyvärr dags att bita i det sura äpplet och besöka återvinningsstationen. Lägg lite extra pengar på möblerna nästa gång, det lönar sig i längden.